Tweede Kamer wil einde aan Europese wapenleveranties aan Saoedi-Arabië

De Tweede Kamer wil een einde van de Europese wapenleveranties aan Saoedi-Arabië. Een voorstel van GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik hiertoe is aangenomen. Premier Rutte moet daar bij de andere EU-lidstaten op aandringen tijdens de Europese top die vandaag en morgen plaatsvindt.

Van Ojik: “De brute moord op journalist Jamal Khashoggi toont weer aan dat Saoedi-Arabië het niet zo nauw neemt met mensenrechten. Daarom wil GroenLinks dat de EU-lidstaten stoppen met het leveren van wapens aan dit land. Dat de Tweede Kamer het vandaag met ons eens is, is goed nieuws.”

Mensenrechten worden door Saoedi-Arabië op grote schaal geschonden. Zo verdween de journalist Jamal Khashoggi op 2 oktober na een bezoek aan het Saoedisch consulaat in Istanbul. Het lijkt steeds waarschijnlijker dat hij daar is vermoord. 

Ondertussen gaan wapenleveranties van diverse Europese landen aan Saoedi-Arabië onverminderd door. Deze wapens spelen een cruciale rol in de oorlog in Jemen, waar de bevolking door Saoedische bombardementen ernstig lijdt en waar grote hongersnood dreigt.