Nieuws gefilterd op Tweede Kamer

Breng patent vaccin Corona onder bij Wereld Gezondheidsorganisatie

Als er een vaccin beschikbaar komt tegen Corona, mag dat niet in handen zijn van één farmaceutisch bedrijf of één land, maar moet dat beschikbaar komen voor de hele wereld. Alle eigendomsrechten en kennis over een vaccin, medicatie en coronatests moeten daarom ondergebracht worden bij de Wereld Gezondsheidsorganisatie (WHO). Daarvoor pleit GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil dat Nederland het voorstel van Costa Rica bijvalt bij de Algemene Vergadering van de WHO in mei.

Lees verder

Solidariteitsheffing voor streamingsdiensten

streamingsdiensten

Streamingsdiensten, zoals Netflix, verdienen extra geld nu mensen veel meer thuis zijn. Tegelijkertijd zitten veel acteurs, muzikanten en andere creatieve makers zonder inkomen. Morgen hebben de EU-cultuurministers een videoconferentie over hoe de culturele sector door de coronacrisis heen geholpen kan worden.

Lees verder

Solidariteit met de armste landen

Corona wereldwijd

De gevolgen van het coronavirus treffen de allerarmsten van de wereld het hardst. Zo is in sommige Afrikaanse landen slechts 1 IC-bed beschikbaar voor een miljoen inwoners. De Nederlandse overheid heeft inmiddels een bijdrage van 100 miljoen euro toegezegd. Ook volgens minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking is dit slechts ‘een druppel op een gloeiende plaat.’ Afgelopen vrijdag stelde Isabelle Diks de minister namens GroenLinks daarom schriftelijk vragen. Lees hieronder meer.

 

Lees verder

Zorgen over Hongaarse reactie op corona-crisis

Viktor Orbán

Maandag heeft premier Orbán van Hongarije nog meer macht naar zich toegetrokken. Hij kan nu ook na de coronacrisis zonder tussenkomst van het parlement regeren.‬ GroenLinks maakt zich hier grote zorgen over. ‬Lees hieronder wat er aan de hand is, wat Nederland en de Europese Unie kunnen doen en wat er moet gebeuren als de corona-crisis voorbij is.

Lees verder

De coronacrisis vraagt om solidariteit tussen landen

Solidariteit

In de aanpak van de coronacrisis kiest de Nederlandse regering er vooralsnog voor om de inzet van het Europese steunprogramma (ESM) en de uitgifte van gezamenlijke obligaties ('coronabonds') te blokkeren. Maar het is ook in het belang van Nederland dat hard getroffen landen als Spanje en Italië er snel bovenop komen. Solidariteit is juist nu harder nodig dan ooit.

 

Lees verder

Evacueer vluchtelingen van Griekse eilanden

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos

De vluchtelingen die vastzitten in kamp Moria op Lesbos moeten zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Dit stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik vandaag in een schriftelijk overleg met staatssecretaris Broekers-Knol van asiel en migratie. De afgelopen dagen riepen ruim 5000 Europese artsen, een groot aantal Nederlandse gemeenten, 7 hulporganisaties en het Europees Parlement op vluchtelingen zo snel mogelijk uit kamp Moria op Lesbos te halen. Net als GroenLinks maken zij zich zich veel zorgen over de humanitaire ramp op de Griekse eilanden zodra corona daar uitbreekt. 

Lees verder

Pagina's