Aarde

Om onze klimaatdoelen te halen, moeten we nu in actie komen

Het is haalbaar om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad te houden, zoals afgesproken in het Parijsakkoord, maar dan moeten de regeringen wel in actie komen. Dat staat in het laatste rapport van de VN-organisatie voor klimaatwetenschap, IPCC. “De klimaatwetenschap laat zien dat het nog mogelijk is om gevaarlijke onvoorspelbare opwarming te voorkomen”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout. Op dinsdag bespreken de Europese milieuministers de aanbevelingen.

Eickhout sprak eerder met Bert Metz, vroeger hoofd van een van de werkgroepen van het IPCC, over het rapport. Ze namen samen een podcast op.

Eickhout: “Maar het lijkt er toch op dat de politieke wil ontbreekt. Hoe moeilijk het is om wetenschappelijke data in politieke actie om te zetten, zien we iedere keer als we klimaatwetgeving bespreken, bijvoorbeeld bij de klimaatimpact van auto’s.” Met name de Duitse regering laat zich keer op keer voor het karretje van de auto-industrie spannen. Kortzichtige dwarsliggers die voorkomen dat we een echte impuls krijgen om de auto-industrie te vergroenen.

Ook bij de langetermijndoelen ontbreekt het aan overeenstemming tussen de wetenschappelijke onderbouwen en politiek handelen. “Als de Europese Commissie in november met voorstellen komt, dan moet dat in de richting zijn van een klimaatneutrale economie in 2050.” Eickhout wijst erop dat het dan wel noodzakelijk is om het tussentijdse doel voor 2030 verder aan te scherpen naar min 55 procent, zoals ook de Nederlandse regering bepleit.