Vogeleilandjes Huizen
Vogeleilandjes Huizen

NLdoet op de vogeleilandjes van Huizen

Voor de kust van Huizen, ter hoogte van de werkhaven, liggen een aantal vogeleilandjes. Deze eilanden zijn speciaal aangelegd door de overheid om vogels een veilige broedplek te geven. Door onduidelijkheid over het beheer is er veel achterstallig onderhoud en zijn de eilandjes volgegroeid met bomen. GroenLinks Huizen helpt de gemeente tijdens NLdoet om een eiland weer kaal te maken.

Het lijkt een beetje tegenstrijdig: GroenLinksers die groen gaan verwijderen. Meestal is de partij daar geen voorstander van, maar soms is groen niet wat het beste voor de natuur is. In dit geval gaat het belang van de broedvogels, die weinig veilige plekken in de omgeving hebben, voor.

In 2016 hebben vrijwilligers van o.a. de Vogelwerkgroep ’t Gooi e.o. en AWN Naerdincklant  voor het eerst het ongewenste groen op de eilandjes verwijderd. Dit jaar wordt dit werk door de gemeente voortgezet met een groep diverse vrijwilligers. Er is nog ruimte voor meer vrijwilligers. Aanmelden kan via de site van NLdoet.
 
Elk jaar organiseert het Oranjefonds NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De afgelopen jaren zette GroenLinks Huizen zich in voor de wijkcentra van Huizen. Dit jaar, op 11 maart, zet de partij zich in voor de unieke natuur van Huizen.