Milieucommissie scherpt Europese klimaatstrategie aan

Europese milieucommissie wil de Europese doelstelling voor het terugdringen van CO2-uitstoot voor 2030  ophogen van min 40 procent naar min 55 procent. Daarmee reageert de commissie op de langetermijnstrategie van de Europese Commissie voor een Europese CO2-neutrale economie. 

Europarlementariër en medeonderhandelaar Bas Eickhout is tevreden met de uitkomst: “Het voorstel van de Europese Commissie houdt alles bij het oude voor het komende tien jaar. Dit terwijl we weten dat meer actie op korte termijn hard nodig is.”

De Europese Commissie laat in hun voorstel voor een langetermijnstrategie goed zien dat een harde doelstelling voor een CO2-neutrale economie in 2050 enorme voordelen met zich meebrengt. Niet alleen voor het klimaat, maar bijvoorbeeld ook voor economische groei en additionele werkgelegenheid. 

Klimaatbeleid loont

Eickhout: “De boodschap is dat scherp klimaatbeleid loont. Toch worden alle concrete acties op de lange baan geschoven door de discussie over onze doelstelling voor 2030 volledig te uit de weg te gaan. In het voorstel leunt men veel te veel op de technieken om CO2 op te vangen. Terwijl we weten dat daar enorme risico’s aan verbonden zijn. De milieucommissie zet vandaag beide dwalingen recht.”

Volgende maand komt er nog een plenaire stemming over de strategie. Eickhout: “Het is belangrijk dat daar ook het gehele Europarlement de eis van min 55 procent overneemt. Dat zal een duidelijk signaal afgeven richting de Europese regeringsleiders.” Zij zullen namelijk in mei van dit jaar de langetermijnstrategie en de Europese 2030-doelstelling bespreken tijdens een speciale EU-top in Roemenië over de toekomst van Europa. Dat is weer een doorslaggevend moment voor het EU-standpunt op de speciaal ingelaste VN-top in september. Dan komen wereldleiders samen om hun nationale klimaatplannen aan te scherpen voordat het Parijsakkoord van start gaat.

“Er zit een rits van cruciale bijeenkomsten aan te komen. We liggen op koers voor 3,2 graden opwarming aan het einde van deze eeuw. Als we niet heel snel extra maatregelen gaan nemen dan kan de wereld de doelstelling om onder de anderhalve graad te blijven wel vergeten. Dit is het moment dat de EU het goede voorbeeld moet geven, en flink wat versnellingen bij gaat schakelen. Europarlementariërs hebben vandaag in ieder geval een eerste aanzet gemaakt, aldus Eickhout.”