Keucheniusgat
Keucheniusgat

Keucheniusgat wordt -hof

Een historisch moment in de gemeenteraad van Huizen afgelopen donderdag 29 september. Deze avond stond het resultaat van de participatie rond het 'Keuhart' op de agenda. Na jaren stilstand zit er eindelijk weer schot in het dossier. Huizen maakt van het Keucheniusgat een Keucheniushof!

Hieronder de bijdrage van raadslid Larisa Landré in eerste termijn.

Een feestelijke avond in Huizen, dat zeker. Ik ga niet zeggen dat het Keucheniusgat er al ligt van voor mijn geboorte, maar toen het kaaspakhuis tegen de vlakte ging was ik wel zo jong, dat ik het me eigenlijk niet meer kan herinneren. Dit is niet om te benadrukken hoe jong ik ben, maar hoe lang het dus al speelt!

En nu ligt er eindelijk een plan voor dat van het gat een hof maakt. Natuurlijk, het is verre van het eerste plan. Maar het is wel het eerste plan met draagvlak.
Het eerste plan dat echt door middel van participatie tot stand is gekomen.
Het eerste plan dat past bij de maat en de schaal van het dorp.
Het eerste plan dat genoeg flexibiliteit bezit om mee te kunnen in de toekomst.

Het is zo mooi dat na 23 jaar een gat in ons centrum, 23 jaar plannen maken en afschieten, 23 jaar steggelen en ruzie maken, er in zo'n korte tijd een voorstel op tafel ligt dat door de hele participatiegroep wordt gedragen.

In de commissie werd een aantal keren verwezen naar de bijeenkomst in De Boerderij begin 2014. Ik kan me de oproep van inwoners daar goed herinneren: gemeente, ga terug naar de tekentafel en kom met iets dat echt past. Niemand van de aanwezige politiek durfde toen te reageren, maar ik deed dat wel. En ik sprak uit dat ze gelijk hadden, en dat wat mij betreft de gemeente haar uiterste best moest doen voor een ander, beter voorstel.

De vorming van een nieuw college een paar maanden later, maakte opeens van alles mogelijk. Ik ben blij dat het dit college gelukt is, na zoveel jaren stilstand. En het was het college nooit alleen gelukt. Daarom hartelijk dank aan alle betrokkenen; de participanten (bewoners, ondernemers, winkeliers en anderen) en de betrokken ambtenaren.

Er is al over de langetermijnagenda gesproken, en wij hebben er ook redelijk wat woorden aan besteed in de commissie. Een mooie visie, maar net als de VVD vonden wij het van belang dat in het raadsbesluit goed verwoord is wat de status van de langetermijnagenda is, en wat we ermee beogen. Niemand heeft wat aan ongeruste bewoners, wanneer er nog helemaal geen besluitvorming is geweest. Daarom hebben we mede het amendement ingediend, en we hopen op veel steun.