'Huizen hijst Regenboogvlag'

In Huizen is, op initiatief van GroenLinks, door de gehele gemeenteraad een motie aangenomen die een vlaggenmast voor het gemeentehuis beschikbaar stelt om te vlaggen vanuit een burgerinitiatief. Dit betekent dat inwoners zelf een voorstel kunnen doen voor het hijsen van een vlag die niet onder het nationale vlaggenprotocol valt. Een voorbeeld hiervan is het hijsen van de regenboogvlag op 11 oktober voor Coming Out Day. Hier heeft het COC-Midden Nederland alle gemeenten in Nederland om gevraagd.

Iedereen moet het hele jaar zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. Ook homoseksuelen, biseksuelen en transgenders!

Niet voor alle LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) is het even makkelijk om 'uit de kast te komen' ofwel een coming out te hebben. In sommige families, vriendenkringen of bedrijven of op werkplekken wordt er negatief gepraat over LHBT’ers, en dan is ervoor uitkomen dat je geen hetero bent nogal wat.

Op de jaarlijkse internationale Coming Out Day worden door het hele land activiteiten georganiseerd om de acceptatie van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders te bevorderen. Om deze boodschap kracht bij te zetten worden op veel plaatsen in het land op die dag regenboogvlaggen gehesen.

Met het ophangen van de regenboogvlag bij het gemeentehuis of andere opvallende plaatsen in de gemeenten wordt het signaal afgegeven dat iedereen, ook LHBT’ers , zichzelf moeten kunnen zijn. De vlaggen zijn een zichtbare ondersteuning van de gemeenten voor LHBT-inwoners zelf, maar ook een boodschap aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Op 11 oktober zullen wij als GroenLinks om 8:30 samen met belangstellenden de regenboogvlag hijsen voor het gemeentehuis, om te laten zien dat de gemeente Huizen ook een veilige plek is voor LHBT’ers.

--- deze column is eerder verschenen in het Nieuwsblad van Huizen  ---