GroenLinks wil mediaheffing voor internationale contentreuzen

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wil dat minister Slob (Media) de mogelijkheid onderzoekt om een heffing op te leggen aan grote internationale mediabedrijven. De middelen die zo’n heffing opbrengt, zouden vervolgens in een fonds terecht moeten komen waarmee het Nederlandse medialandschap wordt versterkt.

Westervelds voorstel is een logisch gevolg op de aanbevelingen die de Raad voor Cultuur eerder dit jaar deed om het voortbestaan van sterke Nederlandse media te waarborgen nu bedrijven als Netflix, Ziggo-Vodafone of Pathé steeds zwaarder hun stempel drukken op de programma’s die we in Nederland bekijken of luisteren.

Europese regelgeving biedt ruimte voor zo’n regeling. In onder meer Duitsland, Frankrijk en Noorwegen worden internationale mediaorganisaties al belast via een heffing.

GroenLinks is absoluut niet van plan om de grote internationale spelers weg te jagen, benadrukt Westerveld. ‘Ze bezorgen iedereen prachtige series en daar moeten we volop van genieten. Maar door het succes van deze bedrijven lopen de kijk- en luistercijfers en dus de inkomsten van onze nationale media terug. Terwijl deze bedrijven megawinsten boeken. Minder opbrengsten voor Nederlandse mediamakers kunnen resulteren in minder culturele uitingen, of er toe leiden dat de controlerende rol van journalisten en documentairemakers wordt uitgehold. Daar moeten we voor waken. Met de opbrengst van zo’n heffing kun je een fonds opzetten waaruit we Nederlandse producties deels kunnen bekostigen.’