GroenLinks wil inzicht in lobbycontacten rond heroverwegen dividendbelasting

GroenLinks wil dat het kabinet duidelijk maakt welke contacten er sinds afgelopen vrijdag zijn geweest met multinationals en hun lobbyorganisatie VNO-NCW rond de ‘heroverweging’ van de dividendbelasting. Volgens Jesse Klaver moet worden voorkomen dat opnieuw dezelfde fout wordt gemaakt en het grote bedrijfsleven gaat voorschrijven hoe het kabinet twee miljard zou moeten uitgeven. Klaver vraagt dinsdag in de Tweede Kamer een debat aan over de dividendbelasting.

Klaver: “Het geld van de dividendbelasting is hard nodig om de crisis in de publieke sector aan te pakken. De coalitie ligt op ramkoers met de samenleving en de oppositie, omdat ze weer hun oren naar de wensen van multinationals dreigen te laten hangen. Het hele debat rond de dividendbelasting ging over de vraag: wie is de baas in Nederland? In een democratie is dat de bevolking, niet het grote bedrijfsleven.”

Klaver wijst er op dat het geld van de dividendbelasting met name ten goede zou komen aan buitenlandse overheden. Er is volgens hem geen enkele reden waarom het grote bedrijfsleven meer recht zouden hebben op deze 1,9 miljard euro dan leraren, zorgmedewerkers of politiemensen.

Klaver: “We moeten voorkomen dat het grote bedrijfsleven nu een nieuw verlanglijstje bij de premier inlevert. De heroverweging van de dividendbelasting moet niet met de lobby van het bedrijfsleven gebeuren, maar met de samenleving en de oppositie.”