Houtrookoverlast
Mistige straat

GroenLinks Huizen lanceert meldpunt houtrookoverlast

Veel mensen stoken tegenwoordig weer met hout. De vrijgekomen houtrook is voor veel inwoners een overlast. Fijnstof, kankerverwekkende PAK’s en andere giftige stoffen komen vrij bij de verbranding van hout. Longpatiënten, kinderen en ouderen zijn de meest kwetsbare groepen die hierdoor luchtwegklachten oplopen. GroenLinks Huizen wil weten hoe het zit met overlast van de houtrook in de gemeente en lanceert daarom een meldpunt houtrookoverlast.

Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens beschikt over een met hout gestookte installatie. Uit cijfers blijkt dat houtkachels en open haarden bijna net zoveel fijnstof uitstoten als al het wegverkeer in Nederland. Een op de tien Nederlanders ondervindt hinder van de buren die met een houtkachel of open haard stoken. Mensen met een longziekte zoals astma of COPD, maar ook gezonde kinderen en ouderen, zijn risicogroepen. Volgens een enquête van het televisieprogramma ‘De Monitor’ antwoorden alle 25 GGD’en in Nederland dat er meer maatregelen moeten komen.

GroenLinks Huizen maakt zich ook zorgen over de houtrookontwikkeling en de overlast die dit met zich mee brengt. Een schone en gezonde leefomgeving is belangrijk en daar valt ook de ingeademde lucht onder. Inwoners moeten over straat kunnen lopen zonder hier luchtwegklachten aan over te houden, en al helemaal veilig en schoon in hun huis kunnen verblijven.

Het is alleen niet bekend hoe groot het houtrookprobleem in de gemeente is, daarom start GroenLinks Huizen met een meldpunt. Dit meldpunt zal meer duidelijkheid geven over hoeveel inwoners het gaat en hoe zij overlast door houtrook ervaren. Raadslid Larisa Landré: “Het is nog helemaal niet duidelijk of houtrook een probleem is voor de inwoners van Huizen. Als dat wel zo is willen wij meer inzetten op informatie en voorlichting, zoals stookadvies.”

Het meldpunt is geheel digitaal en te bereiken op www.houtrookhuizen.nl. Eind komend voorjaar zal GroenLinks Huizen een rapport over de verzamelde gegevens aan burgemeester Fons Hertog overhandigen. Tussendoor worden er updates gegeven via de Facebookpagina: facebook.com/houtrookhuizen. Voor het rapport is het belangrijk om veel inwoners te bereiken, dus ben jij of ken jij iemand die ook last heeft van houtrook in Huizen? Invullen is een fluitje van een cent!