‘Schijtziek van die kutrook!’

De titel van deze column is een van de ontvangen meldingen op het meldpunt houtrookoverlast van GroenLinks Huizen. Het meldpunt bestaat sinds afgelopen december en geeft ons meer inzicht in hoeveel inwoners overlast hebben van houtrook en hoe zij dat ervaren. De berichten stromen binnen, het onderwerp leeft in Huizen! Maar wat is houtrook precies?

Houtrook is rook die vrijkomt bij de verbranding van hout in onder andere houtkachels. Één op de vijf Nederlandse huishoudens bezit zo’n installatie. Al deze installaties samen zijn goed voor bijna net zoveel fijnstof als al het wegverkeer in Nederland. Daarnaast zitten er ook kankerverwekkende PAK’s en andere giftige stoffen in. Het is daarmee naast een stankprobleem, ook een gezondheidsprobleem. Veel Nederlanders ervaren daarom hinder van buren die een houtkachel of open haard stoken.

Een selectie van de ontvangen berichten op het meldpunt geven het volgende beeld. ‘Vooral op mistige en windstille dagen wordt er een blauwe walm en een penetrante stank verspreidt (sic), waardoor wij alle ramen van ons huis gesloten moeten houden (het komt zelfs via ventilatieroosters naar binnen). De houtrook geeft brandende geïrriteerde ogen en levert hoestbuien op, je wordt gewoon misselijk van de stank.’

Ervaar jij ook last van het houtrookgordijn dat vaak urenlang blijft hangen? Geef je melding dan door via www.houtrookhuizen.nl! Aan het einde van dit voorjaar zullen wij het eindrapport beschikbaar stellen en deze aan de burgemeester overhandigen. Laat je anderen weten dat dit meldpunt bestaat? Als het nodig blijkt kunnen wij samen voor verandering zorgen, door bijvoorbeeld betere voorlichting te geven!

Dit is een geüpdatet versie van de column die in het Nieuwsblad voor Huizen is verschenen op donderdag 2 februari 2017.